- Inlägget innehåller annonslänkar
Förra året köpte jag ett par nya skidor som förändrade mitt liv. De gav mig en ny typ av fritidsaktivitet. Jag pratar om att åka turskidor. Jag brukar ju ofta prata om att jag älskar att känna mig ett med naturen. Till exempel på sommaren eller hösten när jag vandrar och är helt ensam till fjälls. En av de bästa känslor jag vet.
Jag har alltid åkt mycket slalom och även alltid känt att man måste ha längdskidor när man bor i “fjällen” men allt för sällan faktiskt använt dem. Och jag kan ärligt säga att jag redan använt turskidorna mer än mina längdskidor som jag köpte för många år sedan.
Innehåll
Vad är turskidor?
Turskidor är lite av ett mellanting mellan längdskidor och slalomskidor kan man säga. De är bredare och stabilare än längdskidor men har likadan typ av bindning med lös häl. De har även stålkant likt de alpina skidorna vilket gör att det är lättare att åka med dem nerför än med längdskidor.
När använder man turskidor?
Turskidor används när man vill åka mer ospårat. Man kan tex åka på tur utanför lederna, gå på en jakt-tur, en del använder dem i jobbet vid tex jobb i skogen osv. Många använder dem för flerdagarsturer och tar med sig tält, ofta draget i en pulka bakom ihop med resten av packningen. Jag använder dem för att gå på dagsturer på fjället.
Turskidåkning som terapi!
När den här bilden togs var det julafton. Jag och maken tog oss en förmiddagstur med fika på toppen. Det var helt ljuvligt väder och även om solen knappt kommer upp på himlen den tiden på året så var det en underbar julklapp att få se solstrålarna och behöva kisa lite. Lugnet och glädjen i själen efter turen höll i sig hela dagen och jag som normalt har väldigt svårt för julafton mådde faktiskt hyfsat bra hela dagen. Tänk vad naturen kan ge!
Jag älskar för övrigt bilden med de två skidspåren och kallar den skämtsamt för “parterapi”. För det är just vad det är. Att få uppleva naturen tillsammans med någon kan vara nog så läkande.
Vilken utrustning behöver man för att åka turskidor?
Den utrustning man behöver för att åka turskidor är skidor, pjäxor, stavar och eventuellt stighudar. Jag tänkte berätta lite mer om varje del. Vi köpte våra utrustningar hos vänner som driver skidshopar nämligen skidshopen Örebro och Tänndalens skiduthyrning och rekommenderar det varmt om du har vägarna förbi dem. I kommande text om utrustning finns annonslänkar direkt till produkterna hos Outdoorexperten. Om du skulle välja att handla via dessa länkar går en liten liten procent till mig. Dessa pengar används bland annat för att betala för den här hemsidan så att jag kan skapa fler inlägg likt det här.
Pjäxor för att åka turskidor
Pjäxorna till turskidåkning är mer som en känga. De behöver vara varma eftersom du går i lössnön och är oftast av lite grövre sort. De behöver också vara väldigt bekväma så att du inte får skavsår om du går långt i dem. Det finns massor av olika modeller, olika material, olika höjd på skorna osv.
De pjäxor jag använder är enligt mig världens skönaste. Jag ska villigt erkänna att jag absolut trodde att jag skulle få skav av dem eftersom de var nya men inte en enda gång har jag fått det. De är supersköna och varma.
De jag har heter Alpina Alaska back country (annonslänk till Outdoorexperten) och jag har en storlek större än vad jag normalt brukar ha.
Min man har ett par skinnpjäxor som heter Crispi Stetind (annonslänk till Outdoorexperten) och de har han i sin vanliga storlek som han brukar ha på vanliga skor.
Skidor
Vi är riktiga nybörjare och fick dessa rekommenderade till oss.
Jag har Åsnes Nansen (annonslänk till Outdoorexperten) skidor. Det är en lite bredare skida med bra bärighet i djup snö och ospårad terräng. Jag har använt den en hel del och aldrig känt att jag sjunker ner så det blir jobbigt. Dessa skidor är vallningsfria och har lite räfflad undersida just under foten. De är dessutom förberedda med fästen för
Nansen är en lite bredare skida med bra bärighet i djup snö och ospårad terräng. Skidan är vallningsfri och har stepbelag (räfflad undersida) under foten. Dessutom är skidan förberedd med integrerat fäste för Åsnes X-skin (mer info nedan).
På Outdoorexpertens sida kan du läsa mer om vilken längd du behöver för vilka skidor. När du beställer får du även fylla i hur lång du är, vad du väger osv så att de kan ställa in allt rätt för dig.
Stighudar för att åka turskidor
Till dessa skidor från Åsnes finns det färdiga fästen för stighudar. Stighudar sätter man på baksidan av skidorna för att få bättre fäste när man tex går uppför. Vi använder Åsnes X-skin i mohair (annonslänk till Outdoorexperten) som funkar superbra. Var rädd om dig bara då du sätter dit och tar av stighudarna då stålkanterna på skidorna är vassa och om du är oförsiktig kan du skada dig på dem. Tro mig. Jag har testat!
Stavar för att åka turskidor
När det gäller stavar för turskidåkning är det viktigaste att de har stora trugor så att de inte åker ner genom snön. Trugan är det som sitter längst ner på staven och ger den bärighet mot snön. Sen är det skönt om stavarna är relativt lätta och en del vill ha ställbara stavar så att man kan ändra om man tex ska gå uppför en väldigt brant backe.
Söker man på turskidstavar (annonslänk) så får man upp många val. De som är mest lika mina är nog ändå dessa Komperdell XC (annonslänk). Ett ganska billigt alternativ men det räcker gott för mig!
Den bästa turen är den som blir av
Bilderna ovanför den här rubriken togs när jag och maken skulle damma av skidorna efter sommarvilan. Vi tog bilen och åkte några kilometer hemifrån, parkerade intill en väg och helt sonika klev rätt ut i skogen och tog oss en tur. Turen var inte superlång men gick genom magiskt vacker snötyngd skog. Efteråt drack vi varm äppelmust sittandes i bakluckan på bilen. Den bästa turen för att åka turskidor är den som blir av.
Kläderna jag har på mig på bilderna ovan är från fantastiska Astrid Wild.
Byxor Amelia (Annonslänk)
Tröja Minna ullfleece (Annonslänk)
Ulltröjan använder jag året om. Så underbart skön. Byxorna passar bäst vår, sommar, höst men också här under förvintern när det inte är så kallt.
Att åka turskidor till fjälls är som balsam för själen
Det finns positiva saker med att ungarna växer ut exakt allt de äger och har. En är att de också ibland växer i prylar man redan har i familjen. Som i år tex så hade sonen vuxit i makens utrustning så jag äntligen fick ta med honom ut och åka turskidor. Han var lite skeptisk först men när vi väl skidade ut i denna magiska omgivning blev han lika förtjust som jag.
Lämna gärna en kommentar om du gillade inlägget så kanske jag skriver några fler inlägg med tips på turer att åka.