Efter många års planerande och hårt arbete står det nu klart att det i sommar och höst kommer att byggas en pizzafabrik i Vemdalen. Det har tisslats och tasslats om det ett tag men nu är kontraktet skrivet och markarbeten snart igång. I slutet av det här året ska den stå klar.
Härjedalspizza är fryspizzan som blev succé från dag ett. Bakad i Vemdalen på restaurangen med samma namn. Så snart den funnits i lager hos butikerna har den sålt i rasande fart och många är butikerna som velat köpa in den men fått nobben pga att man helt enkelt inte kunnat ta in fler återförsäljare. Företaget bakom, Sadat restaurang & pizzeria AB, har inte hunnit med att producera i den takt som butikerna önskat och på grund av det har det jobbats ännu hårdare på att få till fabriken så snart som möjligt. Tankarna om en fabrik har funnits länge, faktiskt mycket längre än man kan tro…
Det är en stolt och förväntansfull Jan Sadat som jag möter. Med vid intervjun är även hans lillebror Rahman som också är med och jobbar i företaget.
De berättar om drömmarna om en fabrik.
- När vi bodde i Pakistan hade vi det väldigt tufft. Vid ett tillfälle fick jag ta bröd som någon lämnat på en tallrik vid en restaurang för att ge till min bror för att han skulle få något att äta den dagen. Då var jag ca 10 år och min bror 6 och vi bestämde oss för att i framtiden ska vi ha en fabrik och vi ska aldrig behöva vara utan mat.
Så började resan
Jan och Rahman kom till Sverige 2006 och bodde då i Orsa. Där träffade de på Fetullah som senare kom att driva restaurang i Funäsdalen. Jan började jobba där och flyttade därför till Härjedalen. Men drömmen om något eget fanns där och när möjligheten fanns att få köpa den restaurang, som idag är Härjedalspizza, var det bara att köra.
Att börja driva egen restaurang som 22-åring kan tyckas ungt men arbetslivet för Jan började redan vid 8 års ålder då han sålde plastpåsar på en marknad i Karachi.
Jag höll koll på människor, följde var de gick och såg vad de köpte och räknade ut att om jag stod på ett visst ställe skulle de vilja köpa stora påsar av mig. Så där stod jag och fick sälja bra. Redan då försökte jag lista ut hur man gör bäst affärer.
Marknaden i karachi där jan sadat jobbade från det att han var 8 år.
Då var drivkraften att jobba för att få mat och överleva. Idag är drivkraften att ingen ska behöva gå igenom det som vi har gått igenom.
Fram till dess att han var 12 år sålde sålde Jan förutom påsar även ballonger, leksaker, godis, mattor, tapeter, kläder m.m. Genom åren så har han skaffat sig en gedigen bakgrund och lärt sig mycket som han nu har nytta av som entreprenör. Han jobbade också en period i en textilfabrik och vände ut och in på kuddfodral.
Det gav mig också inspiration. Att jobba i fabriken och se alla dessa människor sitta och jobba, se lastbilen backa till och se varorna gå ut från fabriken. Det var häftigt.
I Sverige har Jan bland annat sålt jordgubbar med sin bror men han har även jobbat på många olika restauranger i Orsa, Idre, Funäsdalen och sen Vemdalen. Trots det han har med sig i livet är han inte rädd för att satsa. Resan med restaurangen som han tog över i december 2015 har gått bra. Det har varit mycket jobb men har också gett resultat. I december 2019 köpte han hela fastigheten där restaurangen ligger, även kallad Centrumhuset, och genom lite förflyttningar av hyresgäster så kunde man även 2020 starta upp glassbaren Glassbanken i den gamla bank-lokalen.
Fryspizzan en succé från start
Under de första åren med restaurangen var det några kunder som alltid köpte flera pizzor när de skulle åka hem till Gävle och till slut berättade de att de brukade ta hem dem och frysa in dem för att de tyckte att vår pizza var så god. Då föddes idén om att skapa en riktigt bra fryspizza. Från den dagen började det experimenteras med olika degblandningar, jäsningsprocesser och infrysning. Det har provats otroligt många varianter för att få fram den bästa fryspizzan som de nu verkligen kan vara stolta över. Två år tog det innan de var nöjda och den lanserades lagom till påsken 2019.
– Vår fryspizza togs emot på ett otroligt sätt och blev snabbt väldigt populär. Butikerna ville samarbeta och köpa in den och vi förstod ganska snabbt att det var fler än vi som verkligen gillade den. Så ganska snart började tankarna på att jobba vidare mot en fabrik ta fart men det har tagit lång tid. Det är mycket som ska till innan man är på gång. Vi har lagt ner oerhört mycket tid på det här de senaste åren och det känns nu fantastiskt att vi är på gång.
–Min önskan att hjälpa andra är som mitt dna och med fabriken hoppas vi kunna göra just detta. Allt vi gör det gör vi från hjärtat och det gör att det känns extra bra, avslutar Jan Sadat.
Följ Sadat food på instagram genom att klicka på den här meningen så kommer du till sidan.
Text: Caroline Fredin
Foto: Jan Sadat, Karl Vertergård, Caroline Fredin och Felix Fredin