Hans namn är Anton Carnebo och han har jobbat som kock i hela sitt liv. Han har precis avslutat en nästan 4-årig sejour på Bräjks Matbar där han jobbat för två av sina bästa vänner.
Så vad händer nu Anton?
-I den närmaste framtiden kommer jag fortsätta laga mat inom äldreomsorgen och försöka använda min erfarenhet till att bidra till flera och försöka höja kvaliteten för de äldre.
Kan du berätta lite om varför du flyttade från Vemdalen, var du bott och om din resa till att flytta tillbaka?
-Jag likt många numera började faktiskt med att flytta till Vemdalen. Jag är född och uppvuxen i Tumba, strax söder om Stockholm, och vi började som vinterturister innan vi flyttade hit på heltid.
-Jag valde att 2013 flytta till Stockholm igen efter att ha säsongat och lagat mat runt om i Sverige, Norge & även Skottland. Ambitionen med att flytta tillbaka till storstan var att ge matlagningen en professionalisering och få jobba med fler likasinnade som verkligen brann för yrket.
-Efter drygt 3 år i Stockholm vände jag helt om och siktade långt norrut och hamnade på totala motsatsen till storstad då jag bosatte mig på Lofotens vackra öar. En plats som påminde mig mycket om vad jag lämnade i Vemdalen med säsongsvarierad turism, gemytlighet, fantastisk natur, skidåkning och fiske. Där väcktes också längtan att flytta hemåt igen då avstånden till familj & vänner blev för påtaglig. Hösten 2019 flyttade jag hem, för Vemdalen är hemma för mig och har så alltid varit under alla år av säsongsarbete och boende på andra orter.
Vad är det bästa med att bo i Vemdalen?
-Det bästa med att bo i Vemdalen är för mig gemenskapen, lugnet & tryggheten. Gemenskapen i intressen för friluftsliv som delas med både gamla vänner från uppväxten och nyinflyttade bekantskaper. Lugnet att man finner tid till att stanna upp & prata med folk och verkligen ta sig tid att njuta av vardagen med allt som ändå händer här.
-“Alla-känner-alla”-känslan minns jag som en av de bästa sakerna som nyinflyttad som barn och även nu som vuxen när jag flyttade hem. Att folk ställer upp för varandra är en självklarhet!
Vad skulle du säga till andra som funderar på att flytta hem till Vemdalen?
-För den som funderar på att flytta hit så anser jag att det är bara att göra det. Försök att engagera dig i någon lokal förening vare sig det handlar om skoterklubben, fiskevårdsföreningen eller någon av Vemdalens Idrottsförenings sektioner. Det kommer vara det enklaste sättet att börja knyta kontakter och skapa nya vänner och bekanta som i sin tur kommer ge dig tillgång till guldkornen både i byn och på fjället som är så värdefulla i det långa loppet.
-Investera lite av din dyrbara tid i det ideella för att sedan kunna få ta del av den stora gemenskapen.
Är det något du skulle vilja utveckla i Vemdalen?
-Vemdalen är i behov av att växa framförallt sommartid för att kunna bli bättre för fler. Turismen kommer naturligt under vintern men vi behöver lyfta fram mer saker som går att göra sommartid. Jag tror att tidigare somrar under pandemin öppnade ögonen för många, både turister och lokala näringsidkare och det har sparat oss mycket tid & pengar i marknadsföring. Friluftslivet är verkligen på uppsving. Infrastrukturen finns redan att klara av stora besöksmängder under vintern så vi bör ju klara det även under sommaren.
-Turismen är en stor del av ekonomin här i kommunen och absolut en drivande näring i utvecklingen för det mesta av det som görs av satsningar men det finns ju alltid den där lilla rädslan att man ska bygga bort det genuina.
Är det någon särskild som du skulle vilja flyttade hem?
-Jag skulle vilja att min kompis Björn Edler flyttar hem igen med sin sambo och barn så vi åka kan lite mer snöskoter tillsammans, laga mat och umgås som vi gjorde när vi var unga och vackra.
Tusen tack Anton för att du ville dela dina tankar och erfarenheter om att flytta hem. Vill du som läsare läsa fler hemvändarintervjuer så hittar du även en om Lina Hallgren här på livetivemdalen.se Se även till att följa Facebooksidan Vemdalen by för att få en påminnelse när nya intervjuer publicerats eller när andra nyheter händer i byn.