Vemdalsnatta fyller 30 år! Eventet som blivit en riktig klassiker på skärtorsdagen i Vemdalen. Första året som här firades Vemdalsnatta var alltså 1992. En dag och kväll i byn med marknad, konstutställning, ponnyridning, påskparad och huvudattraktionen snöskottartävlingen! I detta inlägg får du en härlig tillbakablick med minnen och massor av bilder. I slutet kan du läsa om årets stora event som du absolut inte får missa!
1992 var det premiär för Vemdalsnatta
1992 arrangerades Vemdalsnatta och snöskottartävlingen för första gången. Berit Kristoffersson jobbade då på turistbyrån och har skrivit i sin anteckningsbok:
-“10 grader. Kingen och Hallgren spelade. Påskparad efter hästar. Stor folkfest av sällan skådat slag.”
Och ja visst blev det en folkfest av sällan skådat slag. Första året var det ca 550 st som skottade i snöskottartävlingen. Idén kom från Åke Uneskog. Han hade sett en liknande tävling på sommaren i Roslagen. Där hade de Väddönatta och grävde i en sandhög. Han anpassade tävlingen till Vemdalen och här blev den en riktig klassiker.
-Vi köpte in spadarna från Överskottslagret i Sundsvall. Tror det var 800 stycken. Barbro köpte in dem på Myskomaten som hennes butik hette. Många företagare i byn var med och sponsrade. Ulf Rosén med vänner fixade snöskulptur vid pizzerian varje år vilket bidrog stort till trivseln kring marknaden.
(Snöskottartävlingen går ut på att man skottar efter bollar i två stora snöhögar. Den som hittar en boll har en lott till utlottningens stora prisbord. Hittar man flera bollar har man flera lotter. Du kan läsa mer om detta längre ner.)
Latmaskbiljetten en möjlighet för alla att vinna
Åke och det stora gänget runt om honom körde tävlingen och Vemdalsnatta i 8-9 år. Sedan var det uppehåll fram till 2010 då undertecknad tyckte att det var dags att dra igång den igen. Jag kontaktade Vemdalens if som nappade på idén och att köra snöskottartävlingen. Hembygdsföreningen drev marknaden. Jag tog då även kontakt med Åke och frågade hur han skulle utvecklat tävlingen om han hade fortsatt. Han berättade då om “latmaskbiljetten” som man kan köpa även om man inte kan eller vill skotta. Alla som köpt den biljetten skulle ha chans på några utlottningsbollar och alltså kunna vinna hela rasket. Den första arrangör att nappa på den idén var 2016 och “latmaskbiljetten” är nu här för att stanna. Nu för tiden är det många som både köper den och även en skottarbiljett för dubbel vinstchans.
Kingen och Hallgren spelade på premiärkvällen.
Torgny “Kingen” Karlsson, minns du något från den kvällen?
-Absolut. Det var då vi hade nya högtalare som inte klarade kombinationen kyla och rock n roll. Vi var testkaniner åt ljudföretaget Sound precision och professor Kurt Strömmer i spetsen. På måndag morgon fick vi ringa Kurt och berätta att vi hade blåst en högtalare med hjälp av kyla och rock n roll i Vemdalen. På 1990-talet gjorde vi ca 180 spelningar på ett år och periodvis pendlade vi bara mellan “Skalet” och Björnrike veckovis. Galet!
– Minns dessa kvällar som att det var väldigt mycket folk. Tror att vi lirade på “Kockens” på kvällen och det var packat med folk!
Ingrid Loo krögare på Kockens värdshus minns tillbaka…
Krögaren Ingrid Loo drev Kockens wärdshus under åren 1992-1995 tänker tillbaka:
-Kockens var proppfull med folk och stämningen var på topp. Jag hade t.o.m vakt vid dörren för det var kö. Mycket sparkar på parkeringen… ( och skotrar) Jag minns att Kentucky och Kingen & Hallgren spelade under åren och det var vilda västern från öppning till stängning. Så fantastiskt roligt och ett kanonlyckat evenemang! Såg fram mot nästa Vemdalsnatta redan när man låste för stängning. Görkul!
Michelle vann 10000:- men tvingades dela med klassen
Michelle Stensson Larsson vann 10000:-
Haha, jag minns mycket väl ☺️. Av någon anledning (läs en lärares initiativ) hade vi gjort upp i klassen att om någon vann skulle vi dela på pengarna. Det vill säga att den som vann fick hälften och att övriga fick dela på den andra halvan och ha som fickpengar på skolresan. Ingen trodde väl att någon skulle vinna. Jag vann alltså 5000 + typ 500-600 kr. Och klasskompisarna fick 500-600 kr var.
Anton Carnebos familj flyttade upp hit till Vemdalen 1997 och på denna bild från 1999 syns bland annat han och hans syster Evelina. Idag har Anton köpt eget hus i byn och jobbar på Bräjks i Björnrike.
-Mina minnen från Vemdalsnatta är mestadels snöskottningstävlingen och den underbara hetsen i att leta bollar. Och glädjen att när man va liten att kunna springa runt bland knallarna och köpa godis av alla de slag.
Vann en skoter
Vemdalsnattas meste vinnare Gösta Söder är mannen som aldrig kommer att gå back på snöskottartävlingen så länge han lever. Han har nämligen vunnit bland annat en tavla av Ingrid Fladvad, pengar, en snowboard och en SKOTER! Jo du läste rätt! Snöskottartävlingens andra år 1993 var första priset en snöskoter! (Något jag minns väldigt väl eftersom Gösta är min pappa och jag fick åka med på skotern hem. Väl på gården blev det soppatorsk. De hade bara tankat så vi tog oss hem 1 kilometer. )
I år är Vemdalsnatta tillbaka efter den ofrivilliga pausen under pandemin. Torsdag 14 april är det dags för påskparad för stora och små kl 15:30. Start vid Vemdalens skola och avslut vid Härjedalspizza.
Hur går snöskottartävlingen i Vemdalen till?
Årets snöskottartävling är bakom Härjedalspizza/Inredningsbutiken Vemdalen och startar klockan 18:00. Biljetter kan köpas hos Ekbergs fiske, Turistbyrån på Vemdalsskalet eller på plats på marknaden under skärtorsdagen.
Du köper en biljett, byter den mot en spade, ställer dig inom det avspärrade området och väntar på att tävlingen ska börja. På angiven signal skyndar du in på området, väljer din plats och skottar så gott du kan för att försöka hitta så många bollar som möjligt. Varje boll ger en chans i utlottningarna där första pris är 10 000:- i kontanter. Pengarna som kommer in går till klass 5 och 6 på Vemdalens skola!
Text: Caroline Fredin
Foton: Berit Kristoffersson, Sylvia Rosén och Caroline Fredin
Stort TACK till Berit Kristoffersson som letat bilder och slagit i gamla almanackor för att hitta info och foton till artikeln. Tack till Sylvia som letade fram bilder på Hovdegubben i snö! Också tack till alla som bidragit med fina minnen.
Har du några minnen? Skriv gärna en kommentar!
2 comments
Hur går man tillväga om man vill köpa latmaskbiljett?
De köper du på plats under dagen. Klass 5 och 6 kommer att gå runt och sälja biljetter!