En av de mysigaste upplevelserna kring jul i Vemdalen tycker många är att ta en promenad (eller kanske biltur för den morgontrötte) i byn på juldagsmorgonen då gator är upplysta med marschaller. Detta sker även på nyårsaftons kväll. Mer om det kan du läsa längre ner.
Historian bakom
Sedan 1961 är det tradition i Vemdalen att tända marschaller utanför sin gård/mark i byn.
Det startade 1961 då Vemdalen arrangerade alpina SM. Hovdebanan på Vemdalsskalet var just byggd och det var väldigt festligt kring detta första svenska mästerskap som man skulle arrangera. Man satte marschaller i gamla slalombacken uppe i Åsen i form av “SM 1961” och även marschaller genom byn inför den inledande gudstjänsten som leddes av Ragnar Mellgren på den tiden.
Idén till att göra detta kom troligen från någon i tävlingskommittén och detta blev sedan en tradition till julottan och nyårsafton där Holger Hansson var den drivande att fortsätta sätta ut marschaller genom centrum av byn och övriga följde efter. En tradition som många än idag har fortsatt med.
Det är en magisk upplevelse att ta en promenad genom byn dessa dagar. Med den gnistrande snön under fötterna och de glimmande marschallerna längs med vägarna. Dessutom är det ju underbart med frisk luft och lite motion mellan julens alla sittningar med mycket mat
Har du inte upplevt detta har du missat något!
Marschallerna tänds 1 timme före julottan och nyårsaftonens gudstjänst.
I år tänder vi marschallerna kl 6:00 på juldagsmorgon och 17:00 på nyårsaftons kväll.


Familjen Stensson är 4:e generationens marschalltändare
Jag har intervjuat en av byns mesta marschalltändare Annelie Stensson i Norrgården.
Hur kommer det sig att ni i er familj brinner för det här med Vemdalens tradition att tända marschaller på juldagen och nyårsafton?
– Att tända marschaller är en mysig tradition som hör julen till hos oss. Den har funnits med i familjen sedan slutet av 50-talet. Redan innan traditionen kom på byn.
– Vår gård Norrgården har haft tändningen av marschaller längs Håvägen (vägen utanför Ekbergs) i i ca 40 år med hjälp av bland andra Gustaf Ekberg. Vi är inne på 4:e generationen nu.


-Det är mysigt att gå upp mitt i natten, träffa andra som är ute och tänder för att sedan gå hem, fika och krypa ner i sängen igen eller gå till julottan.
Vilka är era bästa tips?
– Ha inte så tätt mellan marschallerna. Det räcker gott och väl med 25 m emellan. Sprid hellre ut dem så att de inte blir något glapp till grannen än att sätta många på din egen tomt. När man kommer med bil eller promenerar efter vägen så ger det effekt ändå.
Hur länge är ni ute?
-Det tar inte så lång tid. Vi tänder från åbron till kyrkan på en knapp timme om vi är två. Det är ca 50 st marschaller.
Vilken är ditt bästa recept för en tändar-morgon?
-Allra bäst är det att vara ute en juldagsmorgon vid 03:30 och det är kallt, stjärnklart och vindstilla. Alldeles tyst och galet vackert.
Hur gör man om man råkar vara bortrest när det ska tändas då?
-Ta hjälp av grannarna. Förra året var vi inte hemma på nyårsafton så då ställde grannarna i Nygården upp.
Bidra du med till myset i jul i Vemdalen
Vill du ge ett bidrag till den allmänna marschalltändningen mitt i byn så går det bra att lämna en slant till insamlingen vid Ica eller Ekbergs eller så kan man swisha ett bidrag på 123 442 48 42 märk inbetalningen med “marschaller”. Eventuellt ekonomiskt bidrag går till Vemdalens hembygdsförening. Tack för ditt bidrag.
1 comment