I annonssamarbete med Addnature
Att ta en dagstur på fjället eller i skogen är bland det bästa jag vet. Ibland äter jag frukost på fjället, ibland jobbar jag från skogen och ibland blir det middag med familjen kring en öppen eld intill en sjö. Vissa dagar är jag ute ett par timmar och ibland hela dagen. Det gemensamma för alla dessa turer är att det rensar min hjärna på tankar och sänker pulsen rejält.
Så idag tänkte jag inspirera dig kring det och vad jag brukar ta med mig samt ge dig lite packningstips för dagsturer. Det första man behöver tänka på är ju att välja rätt i djungeln bland ryggsäckar. För längre turer rekommenderar jag dig en vandringsryggsäck, för kortare turer som innefattar jobb kan en ryggsäck för laptop vara bra och för kortare turer en dagsryggsäck på kanske runt 30 liter där endast det viktigaste får plats.
Mina bästa packningstips för dagsturer
När det gäller att ta en dagstur så beror valet av ryggsäck på en rad saker.
Vandrar du själv eller ska du tex bära saker till barnen? Hur tänker du inta din mat? Behöver du köksutrustning med dig? Vilket väder är det just den dagen du ska ut och vandra?
Det jag tycker är allra viktigast är att ryggsäcken sitter bra samt att jag gärna vill att jag ska kunna ta fram och sätta tillbaka vattenflaska medan jag har ryggsäcken på mig. Om man vandrar tillsammans med någon är det ju något man kan hjälpa varandra med men jag är ofta ute själv och vill gärna slippa ta av mig ryggsäcken varje gång jag vill ta en slurk vatten.
Tänk på lyxdetaljen
En lyxdetalj som jag brukar tänka på när jag köper ryggsäckar är hur man öppnar den. Alltså om den är toppmatad eller om det till exempel går att öppna den hela vägen så att man lätt kan hitta det man lagt längst ner i ryggsäcken utan att behöva riva ur allt. Beroende på vad man ska göra på sin dagstur så kan det också vara bra att se över hur många fack en ryggsäck har och möjligheter att fästa saker utanpå ryggsäcken.
På Addnatures sida kan du också ta del av guiden “Hitta rätt dagsryggsäck” som ger dig ännu fler tips.
Så vad packar jag då?
Oftast så packar jag Trangia-köket, mat och annat tungt längst ner. Sedan så lägger jag förstärkningsplagg i en plastpåse ovanför (utifall något av maten skulle läcka). I locket på ryggsäcken brukar jag lägga en kniv, solglasögon och oftast något litet att äta ifall orken tryter eller blodsockerfallet är ett faktum.
Tänk på att vädret kan skifta fort. Se alltid till att ha en bra skaljacka med huva så skyddar du dig mot blött väder och vind.
Häng gärna en kåsa på utsidan av ryggsäcken ifall du vet med dig att du kommer att gå förbi något vattendrag. Att dricka vatten direkt från en bäck eller en å är det godaste vattnet du kan dricka.
Packningslista för bär- och svampplockning.
När jag går ut för att plocka bär eller svamp utgår jag oftast från en punkt och lämnar då det mesta där som jag vill slippa bära på när jag går och böjer mig ner hela tiden. Jag kanske till exempel lämnar lunch och förstärkningsplagg vid bilen eller stugan om jag är till fjälls och återkommer hit när det är dags att äta.
Jag plockar gärna bär direkt i ziplockpåsar istället för en stor tung hink och därför vill jag gärna ha en tom ryggsäck med så lite som möjligt i så att jag kan lägga påse efter påse där om jag hittar ett riktigt bra bärställe. Dessutom brukar det bli rätt så varmt och jag blir ofta törstig när jag går runt så jag vill gärna ha med vatten.
Därför rekommenderar jag en lagom liten ryggsäck med plats för camelback så att det är lätt att dricka alternativt med plats för vattenflaska. Kanske vill jag också förutom bärpåsarna få plats för att lägga ner något plagg jag tar av mig när jag blivit för varm. Kom ihåg att se till att den här ryggsäcken sitter bra även runt midjan/höften då du inte vill ha en ryggsäck som kasar upp i nacken varje gång du böjer dig ner för att plocka mer bär.
Packningslista för bärplock: Vatten av något slag camelback eller plats för vattenflaska, något mindre tilltugg energibar, dadlar eller frukt. Inget mer. Platsen i ryggsäcken ska fyllas med bär!
Att jobba naturifrån
Det händer nu och då att jag går iväg för att jobba från fjället eller skogen. Det är en magisk känsla att kunna sitta ute hela dagen eller i någon raststuga och jobba därifrån. Det är verkligen frihet för mig. Dels får man en härlig promenad på vägen dit och kan rensa hjärnan från jobbet på vägen hem. Fler borde prova på att jobba från naturen.
När jag gör detta är det fokus på jobbet och då behöver jag inte ha med så mycket annan utrustning. Oftast tar jag med mig mat i mattermos för enkelhetens skull.
Packningslista för att jobba naturifrån
Packningslista för jobb naturifrån: Mat i mattermos, dryck gärna både varm och kall, något lätt fika om du ska sitta länge. Varma kläder och tex keps om det är soligt. Det är viktigt att du kan anpassa din klädsel så att det blir bekvämt annars kommer det att vara svårt att göra ett bra jobb. Sittunderlag om du ska sitta ute. Det blir kallt att sitta tex på stenar eller bergshäll även på sommaren. Sitter du långa dagar eller ofta så kan det vara bra att tänka på arbetsergonomin och kanske ta med en uppblåsbar kudde eller liknande att kunna anpassa med.
Vill du kika in några av mina smultronställen och favoriter så har jag skrivit ner några tips på turer i dessa inlägg:
Vandra på Särvfjället
Vandra till Vindarnas tempel
Vandra till Björnrikestugan
Björnrikestugan går jag gärna till när jag ska jobba naturifrån. Det är en ganska kort tur men man får ändå vyerna och känslan av att verkligen vara på fjället. Vindarnas tempel likaså. Särvfjället är magiskt vackert för en dagstur. Det kan dock ofta vara lite för blåsigt för att sitta och jobba så dit går jag mer för njutningen en ledig dag.
Hoppas att dessa packningstips för dagsturer kommer väl till pass!
Lycka till med både packning och turer!